Založ si blog

Mediálna manipulácia

Začala by som jedným dôležitým odkazom od Alberta Einsteina:

” Dôležité je neprestať klásť otázky.

Média v našich životoch už majú ale isto iste svoje trvale miesto. Je potrebné si však uvedomiť ako veľmi nám ovládajú životy, ovplyvňujú nás a ako s nimi nažívame. Média sú všade okolo nás, byty, školy, ulice, kaviarne. Z každej strany na nás vyskakujú nové a nové informácie. V dnešnej dobe senzácie neprichádzajú každým dňom, ale vyskakujú na nás každú hodinu. Odkedy sa zrodil internet, máme ho všade okolo seba, máme ho v rukách. Média sa stali vodcom, ovládačom, ukazovateľom spoločnosti. No nie všetko čo sa z médií dozvieme musí byť tá úplná pravda.

,,Nikdy nedovoľte, aby vás pravda pripravila o dobrý príbeh,“ to sú slová Williama Randolpha Hearsta, predstaviteľa žltej žurnalistiky, predchodcu dnešného bulváru.

Pojem mediálna manipulácia výborne vystihuje jeden vtipný príbeh. Hovorí o mužovi, ktorý v New Yorku zachránil pred zúrivým psom malé dievčatko. Novinár, ktorý to videl, sa rozhodol napísať článok o tom, ako newyorský hrdina zachránil americké dievčatko pred týmto zúrivým psom. Keď mu muž vysvetlil, že nie je z New Yorku, novinár povedal, že je americký hrdina, ktorý zachránil malé dievčatko pred zúrivým psom. Muž sa aj do tretice ohradil a povedal, že je z Afganistanu. Na druhý deň v novinách vyšiel článok s titulkom: ,,Moslimský terorista zabil amerického psa.“ Aj takto sa dajú prekrútiť fakty a skreslenou informáciou ovplyvniť čitateľa. Najčastejšou metódou manipulácia je jednoducho ignorácia niektorých správ, informácií a myšlienok. Vynechať sa môže niektorý detail správy, ale aj celá správa, ignorovať sa môže jeden aktér udalosti, alebo systematicky celé myšlienkové prúdy. Potláčanie správ sa často deje v rámci „štátnych záujmov“.

Televízia ponúka nielen fakty, ale aj názory, bez zbytočného myslenia. Informácie ktoré každý z nás príma sú už vyhodnotené, správne, zabalené iba skonzumovať. Na čo myslieť, vytvárať si vlastný, mylný názor, keď televízia nám ponúka „správne vysvetlenie.“ Postupne divák, podlieha kvantu informácií a obmedzuje sa len na prijímanie. Stáva sa z neho radový konzument, jeho osobnosť sa mení na prvok televíznej kultúry. Názorovo nevytŕča, je to disciplinovaný pešiak spoločnosti.

Sledujeme všetko, čo nám podstrčia pod nos – kauzy, seriály, katastrofy, príbehy celebrít, snažíme sa napodobňovať životný štýl, ktorý je momentálne „v kurze“, žijeme životy iných namiesto toho, aby sme žili ten svoj.

 

Informácie by sme si mali určite overovať z viacerých zdrojov a nenechávať sa ovplyvňovať médiami poprípade názorom väčšiny. Základom je neprijímať každú informáciu ako fakt a pravdu, ale byť pripravený overovať pravdivosť informácií a obsahov, ktoré sa k nám dostávajú. Mali by sme si byť neustále vedomí toho, že média, ale ani iné zdroje informácií, nezobrazujú realitu takú, aká v skutočnosti je, ale ju zjednodušujú, pozmeňujú, prípadne prekrúcajú. Je potrebné si overovať dôveryhodnosť uvádzaných zdrojov. Ak zdroje chýbajú, musíme zvýšiť opatrnosť a prinajmenšom konfrontovať uvedené informácie s vlastnou skúsenosťou.

Vojna ktorú nevidíte

08.05.2018

Metaforický názov vojny môžeme preložiť kadejako. Môj názov v prenesenom význame tejto eseje označuje #MeToo. O čo sa jedná sa dá celkom jasne vysvetliť, no názor na toto hnutie si musí urobiť každý z nás. Najmä v posledných mesiacoch sa objavilo veľa konšpirátorov ktorý zatracujú toto hnutie. Hnutie Me Too „#MeToo“ s miestnymi alternatívami v iných [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4547x
Priemerná čítanosť článkov: 2274x

Autor blogu

Kategórie